Månad: augusti 2019

Utsläppen står still

Sveriges klimatutsläpp ligger kvar på samma nivå som förra året. Det visar Naturvårdsverkets preliminära statistik för första kvartalet…. Läs mer

Hallå där…

…Åsa Burman som tar Lighthouse till Donsö Shipping Meet.

Varför åker du dit?
– Därför att mässan, som arrangeras vartannat år, är det bästa stället att träffa alla relevanta aktörer med intresse för utveckling av hållbar sjöfart. Under två dagar samlas det internationella maritima klustret för att nätverka och delta i spontana och planerade möten.

Så var hittar man dig?
– Först och främst i Lighthouse monter som ligger i Garden, D05. Där finns även mina kolleger Louise Warenius och Lars Nicklason och så förstås – en massa information om vad Lighthouse gör rent konkret. Kom förbi och lär dig mer om Trafikverkets branschprogram Hållbar sjöfart eller om kommande projekt eller förstudier. Du kan också bläddra i genomförda förstudier och lyfta frågor och idéer som kan bidra till en fortsatt utveckling av sjöfarten.

Du har också fått möjligheten att hålla en presentation från mässans scen.
– Ja, jag ska berätta lite kring Lighthouse och den svenska forskningen kring hållbar sjöfart. Arbetsnamnet på presentationen är än så länge Research & Innovation – What’s going on?

Vad är viktigt att ta upp i det sammanhanget?
– Att sjöfarten har står inför många stora utmaningar. En är hur vi ska minska sjöfartens klimat- och miljöpåverkan och samtidigt behålla och öka dess konkurrenskraft. Det är jättefråga som inte minst fått fart i och med IMO:s mål att halvera utsläppen till 2050. Den svenska klimatlagen och målet att minska fossilberoendet i transportsektorn med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010 trycker också på.

Kommer du att prata om något mer?
– Det får vi se. Det kan bli något helt annat också.

Till sist, vad hoppas du ta med dig från Donsö Shipping Meet?
– Nya bekantskaper och nya deltagare i vårt nätverk och kommande projekt. Några projekt- och utvecklingsidéer hoppas jag också få med. Och så förstås, en känsla av att branschen är inne i en positiv utveckling och att sjöfarten kommer att kunna bidra till att lösa de större samhällsutmaningar vi står inför.

Länk till Donsö Shipping Meet

Rotorsegel för Scandlines

Scandlines installerar rotorsegel på sin hybridfärja Copenhagen – rotorseglet minskar utsläppen ett snäpp till på den aktuella färjan som… Läs mer

Kolla in höstens konferenser och seminarier

Problem att komma igång efter semestern? Ge dig själv en mjukstart och boka in höstens och kanske några av vårens intressanta konferenser kring sjöfart och transport. Lighthouse kan presentera en fullmatad eventkalender.

Just nu kan vi presentera 23 event och fler tillkommer förstås. Så vad ska du välja? Först främst ska du förstås inte missa konferenserna och seminarierna som Lighthouse är med och arrangerar. Den 17:e september är du välkommen till Sjöfartshögskolan i Kalmar och ”Smarta sjömän” – en dag om dagens sjöfartsutbildningar och hur dessa kan, borde och skulle kunna utvecklas. En månad senare, den 15:e oktober, samarrangerar vi ”Inland and coastal shipping – What’s on” tillsammans med tillsammans med SSPA. Plats: Lindholmen Science Park i Göteborg.

Lighthouse har fler seminarier på gång och deltar också på andra event. Den 3:e och 4.e september går Donsö Shipping Meet av stapeln och vi är förstås på plats med en monter. Vår verksamhetschef Åsa Burman kommer dessutom att presentera Lighthouse verksamhet och rollen som nod för forskningen kring hållbar sjöfart i Sverige från eventets scen.

Andra intressanta arrangemang som äger rum i höst är till exempel den internationella konferensen ”Shipping & the enviroment II” i Göteborg, seminariet ”Nutida och framtida energikällor inom sjöfart” i Helsingborg och ”Hållbara transporter 2019” i Stockholm.

Har du inte råd eller tid? Tänk på att många event streamas, till exempel alla som Lighthouse är med och arrangerar och ”Horizon 2020 Transport Info Day”.

Länk till alla event

Ny typ av fartyg på Mälaren

Idag kör nästan inga pråmar på Mälaren. Det vill Sjöfartsverket ändra på. Om satsningen lyckas innebär det en ökning av antalet fartyg som… Läs mer

NYHETSBREV

Missa inte vårt nyhetsbrev så att du kan hålla dig uppdaterad så fort det kommer något nytt.

OM LIGHTHOUSE

© LIGHTHOUSE.NU
Publisher: Åsa Burman
info@lighthouse.nu

Integritetspolicy / dataskyddspolicy

POSTADRESS

Chalmers tekniska högskola AB
Lighthouse
412 96 Göteborg, Sweden

BESÖKSADRESS

Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3A
Göteborg


Lighthouse är en neutral samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation inom den maritima sektorn.